Geschiedenis OHARA
De eerste man die vernieuwing bracht in Ikebana was Unshin Ohara, geboren als Fusagoro Takada.
Hij werd in 1861 geadopteerd door de rijke koopmansfamilie Ohara in Matsue.
Hij gaf zijn training als beeldhouwer op en verdiepte zich in de bloemschikkunst.UNSHIN OHARA (1861-1916)

logo

Stichting van de Ohara school door Unshin Ohara.
Hij creeerde zijn eigen schikkingen en presenteerde nieuwe stijlen.Om dit te doen ontwikkelde hij een platte schaal waarin het mogelijk was om landschappen te maken.
Hij introduceerde ook de fel gekleurde westerse bloemen die toen hun intrede deden in Japan en ontwikkelde de 3- en 5 kleurenschikking. Dit was de geboorte van Moribana welke vandaag nog steeds de basisstijl van de school is.KOUN OHARA (1880-1938)

Koun Ohara nam de school over. Hij stelde tentoon op de meest ongewone plaatsen zoals markten en winkels.  Het was zijn bedoeling om Ikebana te promoten aan het grote publiek.Hij moderniseerde de leermethode en legde de regels vast van de Moribana stijl, ontworpen door zijn vader.HOUN OHARA (1908-1995)

De derde grootmeester, ontwikkelde de typische landschappen, Rimpa’s en Bunjin schikkingen.
De inspiratie voor de Rimpa kwam van de muurschilderingen, de schermen en de waaiers uit de 17de eeuw. De Chineze kunst stond model voor de Bunjin. Tijdens zijn reizen stichte hij afdelingen over heel de wereld.NATSUKI OHARA (1949-1992)

Voor de 80ste verjaardag van de school werd Natsuki Ohara aangeduid om Houn Ohara op te volgen bij diens overlijden.  In 1985 ontwikkelde hij de Hanamai stijl (dansende bloemen) en de Hana-Isho vormen.Hij stierf in 1992 op 42 jarige leeftijd.1995

In maart van dat jaar sterft de waarnemende grootmeester Houn Ohara.
Datzelfde jaar wordt over heel de wereld de 100ste verjaardag gevierd van het bestaan van de Ohara School.Natsuki Ohara werd postuum benoemd tot vierde grootmeester. Wakako Ohara werd benoemd tot waarnemend grootmeesteres tot haar neef HIROKI OHARA , die aangeduid werd als toekomstig vijfde grootmeester, zijn opleiding voltooid heeft.2010

het jaar waarin Hiroki Ohara benoemd wordt tot 5de grootmeester van de Ohara School. Ms Wakako Ohara wordt benoemd tot chief executive
Van de jonge 5de grootmeester Hiroki wordt verwacht dat hij de Ohara School succesvol verder leidt in de 21 se eeuw.

De Ohara School heeft , met hoofdkantoren in Tokyo, Osaka en Kobe , 158 chapters in Japan , 57 chapters en 27 studiegroepen buiten Japan , meer dan 1 miljoen studenten over de hele wereld.

Historiek Ohara Chapter Belgium

De Ohara Chapter Belgium werd gesticht te Thuin op 21 maart 1991 met als stichtende leden : Anne Marie Rigal – Van den Heuvel Godelieve – Bingen Martine – Persoons Christiane – Minami Lutgart – Vervoort Greta

Een eerste tentoonstelling werd gehouden in het kasteel van Hélécine, ten voordele van Artsen zonder Grenzen . De chapter werd officieel ingehuldigd door een grootse demonstratie o.l.v. de Japanse grootmeester : Mr.Tomita in het Cultureel Centrum te Ukkel.

In 1993 neemt de chapter deel aan een ikebanatentoonstelling in het stadhuis van Antwerpen ter gelegenheid van “ Antwerpen 93 : culturele Hoofdstad van Europa “ en van het bezoek van de Japanse Keizer en Keizerin .

Reeds in 1995 bood de directeur van de Plantentuin , de heer Rammeloo , onze chapter de kans een tentoonstelling te organiseren in het kasteel van Bouchout. Het was het begin van een nauwe en hechte samenwerking. 10 Jaar later hebben tal van andere ikebanaverenigingen in België hun thuishaven gevonden in de Plantenuin .


Terwijl de viering van ons 15 jarig bestaan gevierd werd in Gent d.m.v. een demonstratie o.l.v. meesters van eigen bodem & opgeluisterd door een piano- en fluit concert olv 2 van onze chapterleden , stelde de Plantuin van Meise ons voor het 20 jarig bestaan het kasteel van Bouckhout ter beschikking tijdens het weekend van 6 & 7 augustus 2011.

Wij haden voor deze gelegenheid Mevr Rekha Reddy, Ohara Master uit Hyderabad -Indië - uitgenodigd om voor ons een ikebana demonstratie & enkele workshops te geven . De genodigden , waaronder ook meerdere buitenlandse ikebana Chapter presidents , waren gecharmeerd door de boeiende demonstratie met uiterst interessante informatie over achterliggende Indiase tradities. Er volgden dan ook vrolijke en geanimeerde gesprekken tijdens de receptie in de aangrenzende salons van de keizerin !

Gedurende dit 20 jarig bestaan werden workshops en tentoonstellingen georganiseerd , zowel in Vlaanderen als in Wallonië : Hélécine , Morlanwelz, Deurne, Alden Biesen , Merksem, Brasschaat , Herentals , Bouwel , Melsele , Gent , Meise , Luxemburg , Dourbes , Heer S. Meuse , Cul des Sart ,Spa. Dit o.l.v. zowel onze Belgische ikebanameesters als o.l.v. Japanse, Franse , Nederlandse en Duitse ikebanameesters.

De activiteiten van de chapter beperkten zich echter niet tot het loutere ikebanagebeuren. De verbondenheid met andere kunstvormen en culturen zoals keramiek, glaskunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, kalligrafie, plantkunde, enz. , opende een brede waaier van interesse en blijft onze horizon verruimen en verrijken .

In 20 jaar tijd behaalden meerdere Chapterleden hun leraars- en meestersdimploma en trachten we mensen kennis te laten maken met de kunst van de natuur :

een allesomvattende kunst , een levenskunst.